Så skapar vi morgondagens energiplan

- Energiplan i Södertälje höjer ribban

Energi
Klimat
Policy & styrmedel
januari 2024

Nu har energiplanen i Södertälje antagits. Det är en ambitiös plan som blickar framåt och som har bred förankring i kommunen. Profu har processlett det omfattande arbetet som ligger bakom energiplanen.

" En skillnad mot hur många andra kommuner har arbetat med att ta fram sin energiplan är det breda förankringsarbetet och att den utgår från ett framåtblickande systemperspektiv. "

Kjerstin Ludvig

Kjerstin och hennes kollega Julia Renström har processlett arbetet med att ta fram energiplanen för Södertälje, tillsammans med tjänstemän på kommunen inom olika expertområden och samtliga ledningsgrupper i kommunkoncernen. 

Profu arbetar enligt en processmetodik som inleds med att de gör en kartläggning där de utgår från nuläget för energiförsörjningen i kommunen. Därefter tar de fram framtidsscenarier kring hur energiförsörjningen skulle kunna förändras till år 2030 och 2040, vilket utgör ett viktigt diskussionsunderlag. Därefter går man vidare i en dialogfas med tjänstemän och ledningsgrupper. 

– Då tittar vi gemensamt på hur de kan arbeta tillsammans med de utmaningar och möjligheter som uppstår. Energiplanen ska bli en plattform för samarbete inom kommunkoncernen där man har en gemensam långsiktig inriktning. Arbetet med energiplanen är också kunskapshöjande, så att alla minst har baskunskap kring energifrågorna. Det är viktigt eftersom alla påverkas och är en del av energiplanen, säger Julia Renström.  

Det som skiljer energiplaner idag från tidigare är den stora förändring av energisystemet som nu sker och att klimatfrågan kommit högt upp på agendan. Frågorna skär dessutom tvärs genom hela kommunkoncernen på ett tydligare sätt. Det gör att det behöver finnas en ökad och bredare förståelse för energi- och klimatfrågor. Tidigare handlade kommunal energiförsörjning till stor del om förvaltning och att utveckla det man hade med förhållandevis små förändringar. Energifrågorna berörde dessutom inte så många parter i kommunkoncernen. Idag påverkar den så gott som alla delar i kommunen som exempelvis samhällsbyggnadskontoret, miljöförvaltningen, bostadsbolagen, och den egna fordonsflottan.

I vår process samlar vi kompetenser från alla dessa områden. Då blir energiplanen ett viktigt verktyg i den förändringsresa som behövs och inte en pappersprodukt, säger Julia Renström. 

När Profu hjälper kommuner med energiplaner arbetar de mycket med scenarier samt vilka som är de stora knäckfrågor framöver och hur man kan tänka sig att lösa dessa på både kort och lång sikt. Profus systemperspektiv och scenariotänk är grunden i denna process.   

Varje kommun har visserligen sina unika förutsättningar, men många av utmaningarna är samma på energiområdet och det finns mycket man kan lära mellan olika kommuner menar Julia Renström och Kjerstin Ludvig.

Det handlar exempelvis om:

  • hur den lokala elproduktionen kan öka och vilka begränsningar finns

  • hur man jobbar med effektiv energi- och effektanvändning för att stödja invånare och det lokala näringslivet

  • hur kommunkoncernen kan möjliggöra transportsektorns omställning

  • hur kommunkoncernen kan hantera förändringar i energisystemet. 

Energi- och klimatställningen är en komplex utmaning och behöver till stor del hanteras på lokal nivå. Den kommunala energiplanen är ett av de viktigaste redskapen som kommunen har för att möjliggöra en robust och resurseffektiv utveckling inom energiförsörjning, minskad klimatpåverkan och för att skapa attraktivitet för invånare och näringsliv.

­– Våra ledord när vi arbetar med kommunala energiplaner nu är att det handlar om samverkan, systemsyn och styrning, säger Kjerstin Ludvig.
– Men det kommer också krävas mycket mod hos både politiker och tjänstemän, eftersom energi- och klimatomställningen kommer att medföra flera målkonflikter som behöver hanteras på lokal nivå, avslutar hon.

Dela

Kontakta mig om du vill veta mer

Kjerstin Ludvig